Gdzie mi będzie najlepiej w Australii?

Nauka, Studia, Kursy zawodowe, Kurs języka angielskiego, Kurs IELTS, Z doświadczenia wzięte, Dlaczego warto.

Gdzie mi będzie najlepiej w Australii?

Postprzez Maja » Pon Wrz 28, 2009 5:51 pm

jest to moj pierwszy post a wybieram się do Australii już za cztery miesiace. Dlatego szukam informacji na temat Australii i licze na Wasza pomoc. Nie wiem, gdzie jest lepiej, czy w Sydney, czy w Brisbane. Chetnie pojade tam gdzie jest cieplej no i tam gdzie jest praca. Znam troche angielski bo przez ostatnie miesiące pracowalam w Anglii., Zamierzam zdac egzamin IELTS, ale nie wiem, czy powinnam już przyjechac z tym certyfikatem, czy zrobic go w Australii. Czy bez tego certyfikatu można dostac prace? Jakiego rodzaju będzie to praca. I kluczowa sprawa dotyczaca nauki. Poszukuje kursu, który da mi kwalifikacje potrzebne do tego, by pozniej mogłabym się ubiegac o staly pobyt w Australii. Jaki kurs powinnam zrobic – kucharza lub fryzjerki – by dostac od razu prace. Sorki, ze aż tyle mam pytan, ale to wyjazd na koniec swiata, wiec chce się przygotowac. Pozdrawiam Maja
Maja

Dołączenie: Pon Wrz 28, 2009 5:40 pm

Re: Gdzie mi będzie najlepiej w Australii?

Postprzez karol » Wto Wrz 29, 2009 6:21 pm

Maja, Sydney jest bardzo drogie a pracy moze jest wiecej ale i chetnych do tej pracy wiecej. Brisbane to mniejsze miasto i wedlug mnie o prace jest latwiej. a najwazniejsze ceny zycia sa nizsze i nie bedziesz spedzac godzin na dojazdy. nie wiem al mnie nigdy do Sydney nie ciagnelo, tam jest ciezej zaczac bo jest tak wielu studentow. Jak znasz angieslki choc troche to sobie dasz rade. Trudno jest jak nie znasz jezyka zupelnie ale australijczycy sa tolerancyjni i nie rabia klopotu jak sie slabo mowi po angielsku byle moc wyjasnic co chcesz........ni i zrozumiec odpowiedz ;)
karol

Dołączenie: Pon Wrz 28, 2009 6:58 pm

Postprzez ruda2 » Wto Wrz 29, 2009 8:49 pm

Zgadzam sie co do Sydney. Jest tam drogo i duzo ludzi. Wiele szkol tez ma zla reputacje. Male klasy, kupa ludzi ale to zalezy kto co lubi. My tam bylismy przez kilka miesiecy i nie wspominam tego okresu najlepiej. Melbourne jest znacznie przyjemniejsze tyle ze z pogoda krucho bo nie jest cieplo. Co do kursow to najwieksze wyzwanie zeby wybrac cos co ci pozwoli emigrowac. Jest wiele osob ktore po kilku latach w szkole dowiadzialo sie ze stracili pieniadze i czas a maja nic. Teraz podobno latwiej jest z fryzjerkami i kucharzami ale nie wiem dokladnie.
ruda2

Dołączenie: Pon Wrz 28, 2009 9:10 pm

Postprzez matulek » Wto Wrz 29, 2009 9:36 pm

Jaki kurs jest w takim razie najleprzy? Ja juz rozmawialam z taka iloscia osb i kazdy mowi co innego. Skonczylam socjologie w Polsce i chce emigrowac ale najpierw musze przyjechac na wize studencka. Tylko zastanawiam sie co wybrac. Najbardziej bym chciala pojsc na studia w Australii tylko czy to mi cos da? Nie chce spedzic kilku lat studiujac a potem nie moc zostac w Australii. Tym bardziej ze studia sa strasznie drogie. Jakies wskazowki, co do kierunku studiow? CZy ktos studiowal socjologie w Australii?
matulek

Dołączenie: Wto Wrz 29, 2009 6:28 pm

Postprzez karol » Wto Wrz 29, 2009 9:40 pm

Majka, powinnaś zrobic IELTS w Anglli, jesli zdążysz przed wyjazdem. Jesli nie, tu też są ośrodki egzaminacyjne, ale czasami trzeba dość długo czekac na wolny termin. Jesli chodzi o pracę to znajdziesz ją, jesli chcesz. Znasz angielski, to duzy plus. Musisz tylko zabrać ze sobą jednostronicowe resume i podrzucic je będąc juz w AU do miejsc, w ktorych chcesz pracowac. Szkola do której sie zapiszesz może Ci również pomóc w tych poszukiwaniach. Przynajmniej wskaże ci miejsce, gdzie warto się udać. A jesli chodzi o miasto, to fajnie jest wszędzie, ale najlepiej jest w Whitsundays o ile lubisz nurkować i żeglować :D
karol

Postprzez Maja » Wto Wrz 29, 2009 9:51 pm

Dzieki ogromne za te informacje. Mam jeszcze pytanie dotyczące szkoły. Czy możecie mi polecić szkolę, w której mogłabym zdobyć tanio te kwalifikacje kucharza lub fryzjerki, ale tak bym mogła w miedzy czasie pracować, no i oczywiście dostać ten stały pobyt w Australii. Czy możecie polecic mi szkolę? Czy ktos z Was konczyl taka szkolę? Bedę wdzieczna za każdą informację. :)
Maja

Dołączenie: Pon Wrz 28, 2009 5:40 pm

Postprzez karol » Czw Paź 01, 2009 9:25 pm

To na prawde trudno polecic taka szkole. Jest ich mnostwo i wszystkie oferuja podobne rzeczy. My nie korzystalismy z tej drogi i nie wiem dokladnie ale sprawdz to z kims wykfalifikowanym najpierw. wiele szkol to tylko klopoty. Wazne sa takie rzeczy jak te kursy sa rejestrowane i gdzie. Nie znam sie na tym dokladnie ale nie wybieraj szkoly pochopnie
karol

Postprzez Piotr » Wto Paź 13, 2009 10:39 am

Maja, sugeruje kontakt z agentem edukacyjnym ktory jest jednoczesnie rejestrowanym agentem immigracyjnym.
Taka osoba posiada wiedze i kwalifikacje pozwalajace na ocene Twojej aktualnej sytuacji i wybranie optymalnej strategi postepowania aby osiagnac oczekiwany cel ktorym jest uzyskanie prawa stalego pobytu . Moze droga przez edukacje w Australii nie jest konieczna w Twojej sytuacji? Wspomnialas, ze masz wyzsze wykasztalcenie . Sa programy emigracyjne nie wymagajace doswiadzcenia zawodowego - malo kto o tym wie. Malo kto rowneiz o tym wie , ze wybor lokalizacji szkoly ma kolosalne znaczenie w pozniejszym precesie emigracyjnym. Program emigracji GSM ( zwiazany z testem punktowym) to tylko jeda z drog do celu - sa rowniez inne. Rejestrowany agent emigracyjny jest zwiazany tzw Code of Practice zmuszajacym go do etycznego postepowania i wybierania opcji najkorzystniejszej dla osoby reprezentowanej . Agenci edukacyjni - szczegolnie operujacy poza granicami Australii pod te wspomniane przepisy nie podlegaja i czesto po prostu staraja sie sprzedac produkat edukacyjny dajacy najlepsza prowizje. Zwroc uwage , ze tylko osoba posiadajaca tzw MARN ( Migration Agent Registration Number ) ma prawo reprezentowania Ciebie i prowadzenia Twojej sprawy przed Urzedem Immigracyjnym jak bedziesz juz w Australii.
Biezaca rejestracje agenta mozna sprawdzac an stronie http://www.mara.com.au/consumers/list_o ... on_agents/.
Niektorzy profesjonalni egenci sa tez dodatkowo czlonkami Migration Institute of Australia http://mia.org.au/.
Moje numery to MIA Number : 2833 MARA Number : 0743766 .

Jesli chacesz , zebym przeanalizawal Twoja sytuacje i doradzil droge postepowania - napisz na piotr@australiahome.com.au
za konsulting edukacyjny nie pobieramy zadnych oplat . Jestesmy firma zarejestrowana w Australii i finasowana przez tutejsze placowki edujacyjne. Jesli zdecydujesz sie zlecic nam sprawe wizowa - koszt uslugi bedzie Ci znany zanim podejmiemy sie sprawy a Ty podpiszeszesz fprmalny kontrakt wymagany przez Migration Agent's Registration Authority. Zgodnie z "Migration Agents Profession Code of Practice" podejmujemy sie tylko prowadzenia spraw, ktore w mojej profesionalnej opinii maja duza szanse powodzenia .
Piotr
Piotr
Agent Imigracyjny Pacific Center MARN 0743766
Agent Imigracyjny Pacific Center MARN 0743766

Dołączenie: Czw Paź 08, 2009 3:57 pm

Powróć do Edukacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników